dimarts, 19 d’octubre del 2010

Raul Gallego: un Jove reporter Sabadellenc guanya un prestigiós premi internacional






Avui fa una setmana, el dia 12 d'octubre, normalment és un dia com un altre normal per mi. Enguany, ha estat una mica diferent, l'endemà jo em presentava com a candidat a l'alcaldia de Sabadell, cosa que ja feia que fos un 12-O diferent. Però a més a més tenia una cosa per celebrar, una alegria. No, no era el dia de la raza, la hispanidad o el dia del Pilar. Podia celebrar que un bon amic, de la meva mateixa quinta, i de Sabadell, havia rebut un dels premis més prestigiosos de la seva professió. En Raul Gallego Abellán, de 33 anys i sabadellenc, el dia 12 d'octubre de 2010 va recollir al Grand Hyatt de Nova York, el premi Edward R. Murrow, a la millor sèrie documental online, pel seu reportatge a l'afganistan Strike of the Sword: A marine's Diary.
Un documental que us adjunto en les seves tres parts, i que explica, tal i com van calificar els membres del jurat dels premis, "de forma admirable", la vida dels soldats americans a l'afganistan, què senten, què pensen, què viuen, en moments de màxima tensió i al front en una terra desconeguda. Tot això segunit el fil del diari escrit per un Marine durant la seva estada a l'Afganistan.



   Part I: Mental Preparation                    Part II: Dangerous Terrain                   Part III: Outside looking in

Aquest, és un reconeixement just a la feina que fa en Raul. No és el primer, al 2005, ja va guanyar el premi fotopress, per un treball de fotografia al voltant del mur d'Israel.
És un gran professional, només cal veure els treballs que realitza, tots d'una gran qualitat, que et fan entrar en el més profund d'allò que esta gravant, però a més a més ho fa amb gust, amb una estudiada estètica i muntatge acurat.
Les seves imatges et transporten allà on està i tenen molt de contingut però també un alt component artísitic.
En Raul i jo ens coneixem des de l'institut, ens vam conèixer al Vidal i Barraquer. Sempre havia tingut clar què volia ser de gran, periodista, corresponsal de guerra. I amb esforç i moltes ganes i hores de dedicació ho va aconseguir. 
Ha passat per TV3 com a camera a Israel i Palestina, també va cobrir la Guerra d'Iraq, i des de fa 4 anys treballa com a corresponsal d'Associated Press cobrint Àsia i l'Orient Mitjà. té la base a Bangkok, tot i que no hi és gairebé mai. I un parell de cops l'any sempre passa per Sabadell a veure la família i els amics.
Espero que en Raul m'ho permeti i m'ho perdoni, però recordo un dels estius més divertits quan ell estudiava periodisme i feia un programa als matins a Ràdio Barberà, un programa que ara esta molt de moda, format, APM, La competència, la segona hora... Ens ho passàvem teta durant l'emissió, fent trucades i després preparant el programa de l'endemà. Més que preparant pensant què podríem fer per passar-nos-ho encara millor.
Un altre moment que recordo, ja amb en Raul treballant de corresponsal de guerra, cobrint la invasió de l'Iraq , és la imatge de l'estàtua de Sadam sent estirada per una corda lligada a un tanc, jo estar dinant a la cuina de casa dels meus pares i reconèixer que sobre el tanc hi era ell. Sempre explico que això va fer que aquella escena per mi fos viscuda com encara més propera del què era.
Després dels records i batalletes, simplement volia aprofitar aquest espai de reflexió i escriptura per mostrar la meva alegria perquè un jove, té 33 anys fins d'aquí a 2 setmanes, de Sabadell, i això ho ha exercit sempre i activament, i que a més esta boig per la seva feina, hagi rebut aquest reconeixement internacional que només els millors tenen. Per tant en Raul ja és reconegut internacionalment com un dels millors a la seva professió. Sense el premi ja ho era per mi, però el reconeixement públic del teu sector és de justícia.
Espero que aquest reconeixement internacional, aviat també ho sigui a la nostra ciutat.

Aprofito per desmuntar un altre tòpic ser Jove no és sinònim d'inexpert o de gandul. és simplement un adjectiu o substantiu que es basa en la teva edat temporal.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada